Prvo predstavljanje BIO-Rad QX200TM ddPCR sistema u regiji

Unaprjeđenje kvalitete istraživanja kao i konkurentnost znanstvenih grupa uvelike ovisi i o praćenju trendova razvoja znanstvene tehnologije. Edukacija hrvatske znanstvene zajednice o najnovijim dostupnim proizvodima i platformama jedna je od obveza Istraživačke jedinice Biomedicinsko istraživanje reprodukcije i razvoja (BiRR) Centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu (CERRM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon organiziranja uspješne radionice u lipnju u suradnji s BioTech-Europe na kojoj je predstavljen High-Resolution Ultrasound Imaging Vevo 2100 Imaging Platform (ultrazvučni sustav visoke rezolucije za male životinje), Zavod za medicinsku biologiju u okviru BiRR-CERRMa organizirao je 20. i 21. listopada 2015. sa svojim partnerima Labenom d.o.o. i BIO-RADom radionicu  na kojoj je predstavljen QX200TM Droplet Digital PCR sistem.

BIO-RAD je prepoznao Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao instituciju znanstvene izvrsnosti te odabrao Zavod za medicinsku biologiju za prvo predstavljanje QX200TM ddPCR sistema u regiji.

QX200TM ddPCR omogućuje apsolutnu kvantifikaciju DNA i RNA molekula od interesa s iznimnom preciznošću bez upotrebe standardnih krivulja. Snaga sustava temelji se na sposobnosti detekcije jedne ciljne od milijun prisutnih kopija DNA ili RNA. QX200TM ddPCR koristi naprednu tehnologiju mikrofluida kako bi usitnio testirani uzorak u 20.000 istovjetnih kapljica nanolitarske veličine. Svaka generirana kapljica testira se kao jedinstveni samostalan uzorak čime se postiže iznimna osjetljivost i specifičnost analize. Pored toga, platforma je dizajnirana na način da je jednostavna za korištenje u laboratorijima, a proces analize maksimalno ubrzan. Jednostavan i pouzdan, QX200TM ddPCR već je doveo do niza znanstvenih otkrića u području tumorskih biomarkera, infektivnih bolesti, genomskih alteracija, genske ekspresije i kontrole hrane primjerice.

Bio-Rad QX200TM ddPCR system - 1

Predavanje o mogućnostima QX200TM ddPCR vodio je dr. sc. Afif Abdel Nour (Marketing Segment Manager Genomics Europe, Middle East & Africa, Bio-Rad LSG), dočim su radionice vodili dr. sc. Amro Kabbara (Field Application Scientist,Bio-Rad Laboratories – Life Science Group), Gabor Kohut (Area Sales Manager, Bio-Rad Laboratories – Life Science Group) te dr. sc. Josip Brajković (Aplication Specialist, Labena d.o.o.). Radionice su organizacijski podržale Fani Kuščić, dr. stom. (Sales Manager, Labena d.o.o.), Martina Pavičić (Country Manager, Labena d.o.o.) te djelatnici Zavoda. Na radionicama su sudjelovali, te testirali vlastite uzorke, znanstvenici sa Medicinskog i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Kliničke bolnice Dubrava, Klinike za plućne bolesti Jordanovac, Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Instituta Ruđer Bošković, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatskog veterinarskog instituta, Zdravstvenog učilišta te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Na tragu velikog interesa i cilja promoviranja novih tehnologija, Zavod za medicinsku biologiju u okviru BiRR-CERRMa, najavljuje predstavljanje PyroMark Q24 Advance sustava početkom 2016. koje će biti organizirano u suradnji s INEL-medicinska tehnika d.o.o. i QIAGENom.

Cijeli program prezentacije QX200TM ddPCR sustava

Bio-Rad QX200TM ddPCR system - 2